CASUS SCHEIDING

Scheiding. Casus 1

De heer Frank en mevrouw Perla willen hun echtscheiding financieel afwikkelen.Maar wat is een reëel bedrag om de partneralimentatie af te kopen? En op welke periode is dat gebaseerd? De heer Frank vond tot nu toe elk bedrag te hoog en mevrouw Perla was onzeker over of ze het met dat vermogen wel zou redden.

Haar wens was een maandelijks inkomen van € 3.000 per maand voor de komende 12 jaar, tot haar AOW. Het pensioen wordt daarna aan beiden uitgekeerd. Ze wil er echter geen slapeloze nachten van hebben. Een spaarrekening was geen optie omdat dat te weinig opleverde door de lage rente. Het bedrag zou dan veel te hoog worden. Door het gebruik van de inkomenscalculator kwam er een bedrag uit waarmee zij de komende 12 jaar, met een rendement van 4%, € 3.000 per maand kon onttrekken.

Voor de heer Frank was dit een heldere en concrete onderbouwing en daardoor een begrijpelijk bedrag. Voor mevrouw Perla was het duidelijk dat zij daarvan de komende 12 jaar kon rondkomen. Daarnaast kon zij bovendien ook nog inkomen verkrijgen door in de tussentijd te blijven werken.

De scheiding is hierdoor niet alleen sneller afgewikkeld maar geeft ook voor beide ex partners te mogelijkheid om verder te gaan met hun leven.

“Nu alles is afgewikkeld kan ik in ieder geval weer verder met mijn eigen leven”.

Scheiding. Casus 2

Mevrouw De Wolf is gescheiden. De handtekening is gezet maar hoe nu verder?

Is het handig om de hypotheek af te lossen of niet? Sparen of beleggen? Welk inkomen is reëel? Kan ik er van leven?

In de eerste plaats hebben we mevrouw De Wolf geholpen met het terugbrengen van het grote aantal gezamenlijke rekeningen naar 3 rekeningen op alleen haar eigen naam. Een betaalrekening, een spaarrekening en een beleggersrekening.

Tevens zijn we met haar meegegaan naar de bank om te praten over de hypotheek. Wat zijn de voor en nadelen van aflossen, wat kan ze aflossen én wanneer? Na het gesprek met de bank hebben de mogelijkheden doorgenomen en besproken wat voor haar de beste optie was.

Tevens hebben we een plan gemaakt om in een vast inkomen te voorzien omdat zij op dat moment nog geen vaste baan had.

Inmiddels heeft ze wel een vaste baan en hoeft zij op dit moment niets te onttrekken. Het vermogen kan geleidelijk groeien. De hypotheek is volledig afgelost, met een veel lagere boeterente dan in eerste instantie werd verlangd omdat zijn nog een deel boetevrij kon aflossen en bovendien ook op 1 januari weer 20% boetevrij kon aflossen. De bank had haar hier niet op gewezen.

Ze vond het prettig dat er een onafhankelijke derde meeging naar de bank, waardoor ze het overzicht weer had over haar financiën.

“Fijn dat je even mee ging want ik knik anders altijd maar ‘ja’. Dan is het fijn als er iemand even meeluistert. Jullie dienstverlening gaat verder dan ik had verwacht”.

Weijerman rekentool

Welk inkomen per maand wilt u hebben?

 

Hoeveel jaar wilt u daarvan genieten?

 

Is dit uw enige bron van inkomsten?

Ja
Nee