Pensioen. Casus 1
Cees is 62 jaar en wil minder gaan werken. 3 of 4 dagen per week. Hij wil tot zijn pensioen zijn verminderde inkomen aanvullen. Na zijn 65e ontvangt hij een goed pensioen en AOW. Daarboven wil hij soms extra onttrekken voor vakanties of vrijgestelde schenkingen aan de kinderen. Het vermogen hoeft niet in stand te blijven.
Als ik altijd maar voldoende vermogen heb om in mijn eigen zorg te kunnen voorzien en niet hoef terug te vallen op mijn kinderen. Als er dan nog iets overblijft, is dat voor hun mooi meegenomen.
We kunnen met de inkomenscalculator kijken welk vermogen hij nodig heeft om een aanvullend inkomen te realiseren. Hij weet dan ook meteen of hij 3 of 4 dagen kan werken. Wellicht beslist hij om iets in te teren. Na zijn 65e weten we wat zijn pensioeninkomen en AOW is. Dan maken we een nieuwe planning en bespreken we welk vermogen hij nodig heeft om extra inkomen te genereren.
Elk jaar bespreken we de mogelijkheid om te kunnen schenken zonder dat het hemzelf in de problemen brengt.
Pensioen. Casus 2
We worden steeds meer verantwoordelijk voor ons eigen pensioen. Pensioenfondsen willen af van verplichte uitkeringen. “Zolang de voorraad strekt”. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het opbouwen van pensioen. Vaak zijn andere dingen echter belangrijk op dat moment: kinderen, huis, auto, verbouwing of vakanties.
Logisch. YOLO.
Een advocaat van 50 jaar wil beginnen met opbouwen. Wanneer je stap voor stap pensioen gaat opbouwen, kun je het beste beleggen in trackers die wereldwijd gespreid zijn:
I-Shares core MSCI World UCITS,
Vanguard Global Stock Index
Think Global Equity UCITS
Maandelijks geld opzij zetten, of op het moment dat het kan en er niet meer naar kijken.
Naarmate ze het moment nadert dat ze wilt gaan uitkeren, wordt het belangrijker om een stabiele ontwikkeling van de waarde van je portefeuille te realiseren. Je wilt dan geen grote schommelingen, geen grote risico’s lopen. Het risico van de beleggingen moet dan omlaag. Bovendien wil ze dan weten op welk (aanvullend) inkomen ze kan rekenen met het opgebouwde vermogen.
Indien er reeds vermogen is en je houdt niet van de sterke beursschommelingen, kunnen we onze strategie gebruiken. Bovendien kunnen we een planning, een doelstelling maken voor een aantal jaren.